4 Metoder för att hitta en förlorad fil i Windows 10

Du kunde ha svurit att du sparade den filen i din arbetsmapp, men det är inte där. Du hade så bråttom att du inte ens störde att se var du räddade den. Det finns ingen anledning att panik eftersom det finns olika metoder du kan försöka hitta den felplacerade filen.

Windows 10 har olika sätt att hitta en saknad fil utan att behöva installera några fler program. Det sista du kanske vill göra är att installera ett program som kan få datorn att fungera ännu mer. Din dator är förmodligen tillräckligt långsam redan.

1. Använd sökfältet bredvid startknappen

Istället för att slösa bort tiden genom att söka igenom filhanteraren, låt din dator göra jobbet för dig. Sökfältet bredvid startknappen kan inte bara hitta appar installerade på datorn, men det hjälper dig också att hitta filer.

Du behöver inte komma ihåg hela namnet på filen du har felplacerad. Genom att skriva de första bokstäverna visar Windows alla filer som börjar med de bokstäverna. Förhoppningsvis är dina filer bland de sökresultat du visas.

Om du ser för många resultat kan du filtrera resultaten, så det visar endast filer i specifika områden. För att filtrera dina resultat klickar du på rullgardinsmenyn till höger om filteralternativet.

Klicka på alternativet där du tror att filen kan vara och Windows visar dig om några filer som matchar din sökning.


2. Hur man hittar en fil när du inte kan komma ihåg sitt namn

Om det värsta har hänt och du inte ens kommer ihåg namnet på filen finns det fortfarande ett sätt att hitta filen. Om du nyligen har arbetat med den saknade filen borde du kunna se den i avsnittet Senaste dokument. Om filen är ett Word-dokument, gå till Arkiv> Öppna> Senaste dokument.


3. Sök efter filen efter förlängning

Du är inte skyldig att behöva komma ihåg namnet på filen, du har goda chanser att hitta din fil så länge du kan komma ihåg filtillägget. Nedan följer en lista över de vanligaste filtillägg som du kan använda för att hitta den saknade filen.

  • .doc / .docx - Microsoft Word
  • .odt - OpenOffice
  • .pdf - PDF-fil
  • .txt - Enkel textfil
  • RTF - Rich textformat
  • JPG
  • PNG

4. Hitta en fil efter datum senast ändrad

Du har ingen aning om vad du namngav filen, men du kommer ihåg att du arbetade med det förra veckan. Tro det eller inte, det finns fortfarande ett sätt för dig att hitta filen. Öppna File Explorer och klicka på sökningen i övre högra hörnet.

Efter att ha klickats visas ett datumändrat alternativ. Klicka på rullgardinsmenyn och välj den tidsram som du tycker är tillämplig på din fil. Du kan antingen välja idag, den här veckan, förra veckan, den här månaden, förra månaden, i år och förra året.

Så länge du har sökalternativen öppna, klicka på Avancerade alternativ och kontrollera att alternativet Filinnehåll är markerat. Skriv en fras eller vad du kommer ihåg om filtiteln, och Windows börjar börja söka. Om resultaten matchar det du har skrivit, borde de visas i den högra rutan.

Glöm inte att du också kan kontrollera återvinningsfacket, bara om du raderar det av misstag. Du kan klicka på papperskorgen på skrivbordet, eller du kan använda Cortanas sökfält.


Slutsats

Om du tar en minut för att se var du sparade en fil kan du spara flera minuter för att försöka hitta den senare. Försök att kolla för att se var filen sparas så nästa gång du behöver det, kan du hitta det direkt. Hur söker du efter dina filer? Lämna en kommentar och dela dina tankar.