Min Android kommer inte automatiskt rotera - Vad gör du?

För att se en bild som togs i liggande läge, kommer du att rotera enheten i den riktningen. Men ibland oavsett hur många gånger du vänder telefonen kommer det bara inte att rotera

Anledningen till detta misslyckande kan vara av olika anledningar. Du kan behöva gå med en trial and error-lösning, men förhoppningsvis hittar du lösningen tidigare snarare än senare.

De grundläggande lösningarna

Låt oss få de uppenbara lösningarna ur vägen. Ibland kan en enkel omstart göra jobbet. Om det inte fungerar kan du försöka kontrollera om du av misstag har stängt av alternativet för skärmrotation. Om skärmrotationen redan är aktiverad försök att stänga av den och sedan på igen.

För att kontrollera denna inställning kan du svepa ner från toppen av displayen. Om det inte finns, försök gå till Inställningar> Display> Skärmrotation .


G-sensorn och accelerometern

En annan anledning till varför din Android-enhet inte roterar automatiskt är antingen att G-sensorn eller accelerometern störs.

Först, kör några tester för att se om dina sensorer verkligen fungerar. Du kan göra detta genom att använda appar som Sensorer Multitool och Sensors Test.

Om dina sensorer verkligen inte fungerar korrekt kan du försöka omkalibrera din telefon med hjälp av den integrerade funktionen eller en tredje part, till exempel GPS Status & Verktygslåda.

Vissa telefoner tillåter dig inte att kalibrera din telefon med hjälp av en integrerad funktion, men andra gör det. Till exempel kommer Sony inte att låta dig kalibrera dina sensorer, men LG kommer. Med LG-telefonen går du bara till Inställningar> fliken Allmänt> Rörelse . Du får se en serie instruktioner som du måste följa, och sakerna ska sluta smidigt.


Kassera en tredje part App som skyldig

Dåligt kodade appar är kända för att orsaka alla typer av problem. Leta reda på den senaste appen du installerade innan din Android slutade rotera.

Om du inte kan komma ihåg vilka appar du installerade vid den tiden, avinstallera de som du tycker kan vara synder. Oroa dig inte om att du glömmer namnet på dessa appar eftersom jag senare visar hur du enkelt kan återställa dem.

Metoden som kommer att få din Android-enhet i säkert läge beror på vilken typ av telefon du har. En teknik som vanligtvis fungerar på de flesta telefoner är följande:

  • Stäng av din telefon
  • Efter fem sekunder trycker du på strömbrytaren tills du ser telefonens logotyp
  • När du ser logotypen släppt och tryck omedelbart på volym ned-knappen
  • Fortsätt trycka på volymen nedåt tills telefonen startar om
  • När telefonen är på ska du se logotypen Säkerläge längst ner på skärmen

För att återställa en app vars namn du inte kommer ihåg öppna Google Play och tryck på hamburgerikonen. Tryck på Mina appar och spel och välj fliken Bibliotek. Här får du se en lista över alla appar som du nyligen avinstallerat.


Rotation Control App

Om du misstänker att knappen Automatisk rotera kan vara skyldig kan du ändra hur du öppnar funktionen. En populär app som du kan använda är Rotation Control.

Den här appen hindrar andra appar från att ändra skärmorienteringen. Så, Rotation Control kan enkelt undvika konflikter om fler än en app får åtkomst till funktionen.

Dra ner från toppen av enhetens display och välj om du vill att appen ska autorotera eller stanna i ett visst läge.


Om allt annat misslyckas

Om du tror att du har provat varje metod där ute och din Android-enhet fortfarande inte roterar, är det dags att ta det in för service.

Du kan stå inför vissa hårdvaruproblem som bara kan fixas där. Om din enhet fortfarande är under garanti, borde du vara täckt av det ändå.


Slutsats

Ingen sa någonsin att ha en smartphone skulle inte ha sina nackdelar. I slutet kommer det hela till en rättegångsmetod tills du kommer över den metod som fungerar för dig. Missade jag en metod du använder? Lämna en kommentar och dela den med oss.