Så här ändrar du Facebook-sekretessinställningar på en telefon eller en tablett

Jag har precis publicerat ett trevligt långt inlägg om var och hur du ändrar dina Facebook-sekretessinställningar på en stationär eller bärbar dator. Tyvärr är metoderna för att göra detta på din mobila enhet mycket olika, liksom de alternativ du kan välja mellan. När dessa är publicerade kommer vi att länka dessa inlägg så att du enkelt kan klicka mellan de två så att du inte saknar en enskild sekretessinställning och kan låsa saker ner i den grad du personligen trivs med. Låt oss börja!

Så här får du tillgång till dina Facebook-sekretessinställningar på mobilen

Tryck först på de tre små horisontella linjerna längst upp till vänster på skärmen på Facebook-hemsidan. Bläddra ner och välj "Inställningar och sekretess." Därefter kommer du att trycka på "Sekretessgenvägar." Nu, låt oss välja "Granska några viktiga sekretessinställningar." Det här tar dig till en skärm som ser ut så här:

Fortsätt och klicka på "Nästa" -knappen. Det första du ska fråga är att välja publiken för din nästa post - och alla de du skickar efter det. De flesta av oss har denna uppsättning till "Vänner". Mycket få människor vill ha allt de delar för att publiceras offentligt, så att välja detta alternativ är din säkraste satsning. Om du vill eller behöver dela något offentligt, kan du göra det när du gör det aktuella inlägget genom att helt enkelt ändra publiken.

När du väl har ställt in din målgrupp, klicka på knappen "Nästa" längst upp till höger. Här kan du bestämma vem som kan se ditt telefonnummer, e-postadress, födelsedag och mer:

Självklart blockerade jag mitt faktiska telefonnummer och e-postadress. Men du kan fortfarande se från ovanstående skärmdump att jag har dessa saker att visa för alla mina vänner. Jag har min födelsedag, hemstad och förhållandestatus inställd på allmänheten och min nuvarande stad är inställd till vänner. Det här är min komfortnivå och kanske inte matchar din. Det är här du har kontrollen. Bestäm vilka saker du vill visa för allmänheten (om någon), som dina vänner kan se och vilka saker du bara vill att du ska kunna se. Tryck helt enkelt på den nedre pilen till höger om varje objekt och välj din önskade inställning.

Nästa skärm handlar om appens integritet. Vi har alla inloggade appar eller företag / webbplatser med vår Facebook-profil. På den här skärmen kan du bestämma vem som på FB (om någon) kan se de appar och webbplatser du använder och helt ta bort / återkalla någon av dem du inte vill ha.

Nästa skärm visar att din mini-sekretesskontroll är klar. Vi är dock inte färdiga ännu! Det finns många fler saker du kan göra för att låsa ner din profil.

Profil och Omslag Foto Sekretess

Låt oss först kontrollera inställningarna på din profil och täcka bilder. Gå till din profil. För att bara tillåta dina vänner att se ditt profilfoto trycker du på ditt aktuella profilfoto för att öppna det. När du har öppnat ändrar du inställningen för integritet / delning till "Vänner bara". På så vis kommer ditt profilfoto inte att visas för alla som du inte är vänner med. Dessutom kan du välja att använda ett generiskt foto ... ett som inte är av ditt ansikte, som blommor, fötter i sand på semester, en solnedgång eller något du väljer. Om du verkligen inte vill att någon ska kunna se ditt ansikte, välj ett generiskt profilfoto som blommor eller ett djur eller något.

Med omslagsbilder är det hela tiden oavsett vad det nuvarande omslaget är , offentligt. Återigen kan du använda en generisk, till exempel ett naturskott, en tecknad film eller en favorit citat.

Fler sekretessinställningar

Gå nu tillbaka till de tre horisontella linjerna i det övre högra hörnet av skärmen. Klicka på "Inställningar" och bläddra sedan lite till "Sekretess".

Grundläggande sekretessinställningar

Öppna först det bästa alternativet som heter "Privacy Settings." Vi har redan behandlat de första par alternativen i början. Bläddra ner till den andra sektionen, som är märkt "Din aktivitet". Du har redan bestämt vem som kan se dina framtida inlägg. Det andra valet gör att du kan göra varje inlägg som du någonsin har skapat på din Facebook som endast är tillgänglig för vänner. Det här är användbart om du har gjort flera offentliga inlägg tidigare och önskar nu att de inte är tillgängliga för offentlig konsumtion. I stället för att behöva bläddra i hela din flödeshistorik, tryck bara på det här alternativet och ställ det till Endast vänner. Appen kommer automatiskt att ändra varje inlägg som du någonsin har gjort för att bara visa för personer du är vänner med.

Nästa alternativ på Aktivitetslistan hjälper dig att bestämma vem som kan se folket, sidor och listor du kan följa. Personligen har jag min uppsättning till "Only Me". Medan mycket av mitt liv är offentligt, känner jag inte att alla jag är vänner med behöver veta vilka sidor jag är fan av. Välj vilket alternativ som gör dig lycklig här.

Sista i det här avsnittet är "Vem kan se dina historier?" Om du inte är bekant med berättelser, är de lite annorlunda än att göra ett vanligt inlägg på din Facebook-sida. En berättelse är tänkt att användas för foton istället för skrivna ord. Använda detta lägger till nya filter och effekter på kameran och kräver att du väljer att posta till Stories istället för att visa den på din tidslinje som vanligt. Medan det fungerar bättre med din telefon eller surfplatta kan den användas på en bärbar dator eller på skrivbordet. Tänk på att en historia försvinner efter 24 timmar. Men som med andra typer av inlägg du gör kan du välja vem som kan se dina berättelser. Du kan tillåta alla vänner, en grupp vänner eller ens en person att se dem tills de försvinner nästa dag.

Hur människor hittar och kontaktar dig

Tillbaka till den sidan Sekretessinställningar som visas på den sista skärmdumpen, handlar nästa avsnitt om personer som försöker lokalisera och hämnas av dig via Facebook. Det första valet att göra är vem som kan skicka dina vänförfrågningar. Du kan bestämma om någon i världen som kommer över din profil kan skicka en vänförfrågan (med tanke på att du självklart inte behöver acceptera det!) Eller bara personer som är vänner med någon du redan är med. Nästa sak att göra är att välja vem som kan se din vänlista. Många tycker inte om att andra ska se vem de är vänner med, medan några av oss inte har något emot det. Om du inte vill att någon ska se din vänlista annat än dig själv, välj det alternativet "Just Me" . När du gör det här kan ingen se din komplett kompislista. Tänk på att personer som tittar upp din profil kommer att kunna se personer som du redan har gemensamt som vänner redan. De kommer inte att kunna se någon annan du är vänner med.

De två följande besluten du ska göra från skärmen Privacy Settings är vem som kan leta upp dig på Facebook med ditt telefonnummer och din e-postadress. Det här är ganska självförklarande: om du inte vill att någon ska kunna göra det här, ställ den till dig själv. Om du inte har något emot att dina vänner i det verkliga livet kan hitta dig med din e-postadress eller ditt nummer för att hitta och vänta dig, ställ den till alla.

Den sista saken att hantera på detta område är den irriterande detaljerna om sökmotorer som heter "Vill du ha sökmotorer (Google etc) utanför Facebook för att länka till din profil?" Jag har min inställning till heck no! Detta är en ganska viktig inställning. Trots att jag är en ganska offentlig person, vill jag inte att Google eller Bing (eller någon annan) länkar till min FB-profil på sökresultat. Det betyder att om någon skulle bestämma mig för Google, visas inte min FB-profil i resultaten. Om du väljer att inte tillåta det här, ändrar du bara svaret på "NEJ" - det är inställt att tillåta det som standard.

Nu när vi har kommit igenom det här avsnittet, tryck på pilen längst upp till vänster på skärmen och låt oss gå vidare!

Tidslinje och taggning

Det här avsnittet hjälper oss att hantera vem som får interagera med det vi lägger in och vem som kan se saker på vår sida. De två första alternativen frågar dig grunderna: vill du att dina vänner ska få skriva inlägg på din tidslinje eller bara du? Vem vill du också se de inlägg som andra gör på din tidslinje? Gör de två valen och låt oss fokusera lite mer på märkning. Om och när du tillåter inlägg och foton som andra taggar in för att dyka upp på din profil, vem vill du kunna se dem? Som vanligt kan du välja allt från bara dig själv till alla.

Recension

Det här avsnittet är det som är viktigast för mig personligen. Det handlar om huruvida de saker som folk taggar dig in kommer att dyka upp på din tidslinje. Detta är banan i min existens! Jag vill absolut inte ha några foton som andra försöker posta på mig att visas på min tidslinje utan min tillåtelse, och ibland vill jag inte ha inlägg som en vän eller familjemedlem gör och taggar mig i slumpmässigt för att dyka upp. I det här avsnittet får jag kontrollen att säga ja eller nej till dessa saker. Om du vill avgöra från fall till fall (som jag) vilka foton och inlägg som du är taggade i visas på din tidslinje, slår du alternativet för båda av de saker som anges här.

Offentliga inlägg

På Facebook är anhängare olika än vänner. Dina vänner kan se allt du skickar till "Vänner bara". Följare kan se vilken profilinformation du har ställt till "Alla" eller "Offentliga" och kan läsa alla inlägg du publicerar. Du kan dock använda följande alternativ för att inte tillåta följare om du väljer: Klicka bara på "Offentliga inlägg" och välj om allmänheten ska kunna följa dina offentliga inlägg, eller bara dina vänner. Också, bestämma här vem som kan se vem dina anhängare är, vilka kan kommentera inlägg som du gör som är offentliga och som kan tycka om eller kommentera din offentliga profilinformation. Slutligen kan du slå på en snygg liten funktion som heter "Kommentar Ranking". När kommentarrangeringen är påslagen ser du vad Facebook anser vara de mest relevanta kommentarerna först, istället för att se dem i den vanliga kronologiska ordningen.

Blockering

Den sista Facebook-sekretessinställningen vi ska ta en titt på är blockeringsfunktionen. Om någon har trakasserat dig, irriterar dig eller bara på något sätt måste hållas permanent bort från din Facebook-profil klickar du bara på det jätte plusteckenet och lägger personens namn eller e-postadress till blocklistan. När du har blockerat någon och du väljer någon anledning att senare blockera dem ... kommer Facebook inte att tillåta dig att återställa det blocket i tre dagar. Tänk noggrant innan du blockerar någon för att "checka upp" på dem om du tror att du vill blockera dem igen omedelbart, för att du inte kommer att kunna.

Vilka andra frågor har du angående din integritet och skydd på Facebook? Vänligen meddela mig och jag kommer att göra mitt bästa för att få dig de svar du behöver för att få dig att känna dig trygg på nätet.