Hur man använder Windows Sandbox

Har du någonsin fått en misstänkt fil i din inkorg? Om du någonsin har laddat ner ett filtänkande var det ett program du behövde och det visade sig vara ett virus, du vet hur förödande det kan vara. Oavsett om det är på en bärbar dator eller ett skrivbord kan hela systemet krascha och brinna på nolltid. Att köra sådana filer är alltid en risk, särskilt när de kommer från Internet.

Du måste testa programvaran innan du kör den för att skydda datorns säkerhet. Detta kan göras med en virtuell maskin. En virtuell maskin (VM) skapar en virtuell miljö som är säker och låter dig testa ett program och kontrollera om det är rent.

De flesta VM kräver en separat Microsoft Windows-licens för att skapa ett virtuellt operativsystem. Lyckligtvis har Microsoft släppt den perfekta lösningen på problemet: Windows Sandbox. Nu kan du testa oändliga program utan att behöva en OS-licens, så att programmen är säkra innan de påverkar din dator.

Om Sandbox

Även om Windows redan erbjuder Windows Defender och annan Windows-säkerhet, ger Windows Sandbox dig något annorlunda och beskrivs bäst som en-delt VM och endelad applikation. Programprogram som du installerar inom Sandbox hålls isolerade.

Som ett resultat kan de inte påverka din dator och är i själva verket "sandboxed". Det bästa är att eventuella ändringar eller installation du gjort i Sandbox raderas när du stänger programmet. Det här låter dig ladda ner .exe-filer och köra dem i ett säkert utrymme utan att behöva oroa dig för ditt systems säkerhet.


Systemkrav

Programmet är endast tillgängligt för Enterprise, Education och Windows Pro. Du kan inte köra den om du kör Windows 10 Home.

En stor fördel med programmet är dess låga systemkrav. Dessa är följande:

 • 64-bitars Windows-version (någon av ovanstående versioner)
 • 4 GB RAM
 • 1 GB diskutrymme
 • Dual core processor
 • Virtualiseringskapacitet

Aktivera Sandbox

För närvarande kan du få Sandbox genom att ansluta till Windows Insider Program. Dessutom måste du sätta din dator på snabbspåruppdateringarna. Detta kan leda till förlust av data och systemkrascher, så du måste vara försiktig. Microsoft släpper alltid nya uppdateringar som brukar vara instabila.

Vi rekommenderar att du installerar den på en annan dator eller innehåller en säkerhetskopia av ditt system. Installera Insider build 18305 eller en högre version på ditt system.

Aktivera Windows Sandbox är en relativt enkel process med följande steg:

 • Aktivera virtualisering i BIOS i ditt system. Det är oftast redan inställt som standard. Vi rekommenderar dock att du kontrollerar det.
 • Starta Task Manager-programmet och öppna fliken Prestanda.
 • Välj CPU-alternativet och kontrollera om virtualiseringen är aktiverad på den högra panelen.
 • Om inte, aktivera det genom att gå till datorns BIOS-inställningar.
 • Efter att ha aktiverat virtualiseringen, navigera dig till kontrollpanelen. Öppna programmet och välj alternativet Slå på Windows-funktioner på eller av.
 • Klicka på alternativet Windows Sandbox i det här fönstret för att aktivera det.

  ⦁ Efteråt klickar du på OK och startar om systemet.

 • När du har startat om Windows, hittar du en genväg till Sandbox i Start-menyn. Det kan ber om tillstånd att göra ändringar i ditt system. Ge det privilegier det ber om.
 • Du får se en exakt kopia av ditt system i Sandbox-fönstren.

Det bästa är att det virtuella systemet genereras från ditt värdsystem. Således kommer Windows alltid att vara uppdaterad. Men eftersom det är en ren installation, kommer den bara att köra standardapparna som ingår i Windows samt den ursprungliga Windows-tapeten.

En annan fördel med Sandbox är att du kan köra den i en VM du redan använder. Du måste dock aktivera alternativet för Nested Virtualization. För att göra detta, gå till PowerShell inne i VM och skriv in det här kommandot:

Set-VMProcessor -VMName - ExposeVirtualizationExtensions $true

På så sätt kan din virtuella Windows inuti VM utnyttja virtualiseringstilläggen, så att Sandbox kan använda dem inom den VM.


Hur man använder sandlåda

Sandbox är enkelt och lätt att använda, speciellt om du tidigare har använt en VM. Du kopierar och klistrar bara in de programfiler du vill testa i Sandbox.

För att göra det ännu säkrare kan du ladda ner filen i Sandbox från din föredragna webbläsare och fortsätt sedan att köra programmet som vanligt.

Om du arbetar med en .exe-fil kan du installera den i Sandbox så att den fortfarande är isolerad från värdsystemet.

Om du tar bort en fil raderas den permanent från ditt system. Det slutar inte i papperskorgen. När du har testat ditt önskade program stänger du Sandbox som du skulle någon annan app som helt och hållet tar bort det kopierade systemet.

Ditt system är kvar i sitt ursprungliga skick och du kommer tillbaka till en ren skiffer varje gång du stänger den. Det är allt som krävs. Att använda programvaran är problemfri och minskar risken för din dator.


Fördelar och nackdelar

Det bästa med Sandbox är att du inte behöver skapa en separat virtuell hårddisk för att skapa ett virtuellt system. Istället fungerar programmet med en ren kopia av din version av Windows.

Dessutom länkar den till filerna på ditt system som inte genomgår ändringar. Detta garanterar en lätt kopia av ditt system. Den typiska storleken på repliken är ca 100 MB.

Dessutom behöver du inte licens för att köra ditt operativsystem eftersom det är en kopia av ditt värdsystem. Trots att värd och VM är separata jobbar de ibland ibland. För att säkerställa att ditt system inte saktas, återställer värdsystemet ofta minnesutrymmet från VM. Detta möjliggör korrekt optimering av effekten.

Även om detta kan fungera på minimal maskinvara, kommer bättre komponenter att öka chanserna för bättre drift. Den enda nackdelen är att den inte fungerar med Windows 10-hemversionen.


Slutsats

Totalt sett är Sandbox en fantastisk ny funktion som gör att du kan testa program innan de påverkar ditt system. Den separata och isolerade miljön säkerställer ditt värdsystems säkerhet och säkerhet.

Sandbox erbjuder många olika funktioner, den mest imponerande bland annat att den passar för en bärbar dator och kräver minimal lagringsutrymme.