Så här låser du automatiskt din Windows-dator med hjälp av dynamiskt lås

En personlig dator är inte så personlig om du inte är den enda som har tillgång till den eftersom du inte har en låsskärm, för att inte tala om det faktum att någon som får tillgång till din dator utgör en allvarlig säkerhetsrisk.

Om du använder din dator på jobbet eller behöver flyttas från tangentbordet och du bryr dig om din integritet, måste du stänga av eller låsa datorn och inte låta den gå till skärmsläckaren.

Därför behöver du en extra säkerhetsfunktion för att låsa skärmen.

Alltför ofta är det enkelt för någon att få tillgång till dina personuppgifter utan mycket ansträngning. Lyckligtvis har Microsoft effektivt löst det här problemet genom att lägga till en funktion som heter Dynamic Lock.

Detta låter dig automatiskt låsa din dator under din frånvaro med en enhet som är ansluten via Bluetooth. Detta skyddar din dator och data och ger fullständig konfidentialitet.

Hur Windows använder Bluetooth med den dynamiska låsfunktionen

Innan du kan ändra Dynamic Lock på Windows måste du kombinera en Bluetooth-enhet på din dator.

Dynamisk lås på Windows 10 bygger på Bluetooth. I grund och botten ansluter du en Bluetooth-enhet till din bärbara dator eller dator, vilket gör att du kan styra funktionen fjärran för att låsa datorn.

Även om du kan använda någon enhet där du kan aktivera Bluetooth för funktionen Dynamic Lock, rekommenderas det att du använder en enda smartphone och en app, särskilt med tanke på hur den här funktionen fungerar.

De flesta människor tenderar att bära sin smartphone eller andra mobila enheter med dem vart de än går, så Dynamic Lock kan hjälpa dig att automatiskt låsa datorn när du flyttar dig från datorn.

Det här är inte fallet med alternativa Bluetooth-enheter eftersom de inte är lika mobila. Att ansluta funktionen till din smartphone gör den perfekt för att hantera nödsituationer eller om du har lämnat datorn utsatt i ett offentligt utrymme.

Så här använder du en Bluetooth-enhet för att styra dynamiskt lås på Windows

Nu när du har en förståelse för hur funktionen fungerar ska det vara lätt att faktiskt använda Dynamic Lock.

Om du behöver hjälp med att hitta rätt verktyg, menyer och alternativ har vi listat de viktiga stegen för att aktivera och använda den här funktionen i den här artikeln. Allt du behöver göra är att följa dessa steg nedan för att länka din Bluetooth-enhet med din dator:

  • Besök Start-menyn och klicka på kugghjulet för att komma till menyn "Inställningar".
  • Klicka nu på avsnittet "Enheter" i avsnittet "Inställningar".
  • När du är klar kommer du att styras till avsnittet "Bluetooth och andra enheter." Klicka på "Lägg till Bluetooth eller annan enhet" för att koppla en annan Bluetooth-enhet till datorn.
  • Sedan slår du på Bluetooth på din smartphone eller annan enhet och bekräftar att den är upptäckbar. När enheten visar datorn klickar du på "Par" för att fästa den.

Du bör veta att om din dator inte har Bluetooth, kan du inte använda funktionen Dynamisk lås. Ändå kan du konfigurera användningen av din Bluetooth-elektroniska enhet om du verkligen behöver använda den här funktionen. När du väl har parat din Bluetooth-enhet med din dator kan du gå vidare och ändra det dynamiska låset på din Windows-dator.

Så här aktiverar du funktionen på din dator

Du bör observera att funktionen Dynamisk lås är en som släpptes i uppdateringen för Windows 10 Creators, så du vill se till att du har den versionen av Windows för att använda den. Om du inte gör det går du bara till sidan Windows Update och uppdaterar till den senaste versionen av Skaparens uppdatering för att använda låset.

Aktivering av dynamisk lås tar bara några sekunder och kan utföras på bara några steg. Processen är som följer:

  • Besök Start-menyn och flytta din pil till kugghjulsikonen så att du kan återgå till menyn "Inställning" igen.
  • Därefter fortsätt till avsnittet "Konton" i avsnittet "Inställningar".
  • När du är klar väljer du knappen "Logga in" och rullar ner tills du hittar Lås-funktionen.
  • Flytta nu din pil över rutan bredvid "Låt din Windows upptäcka och låsa enheten." Klicka på rutan.

Dynamic Lock fungerar via Bluetooth-anslutningen som skapats mellan enheten och datorn. Medan du befinner dig inom ramen för din PCs Bluetooth, märker du inte något eftersom datorn kan vara öppen och helt funktionell.

När du avslutat Bluetooth-intervallet på din dator väntar Windows i 30 sekunder för att försöka ansluta igen. Det försöker sedan automatiskt låsa enheten.

Tyvärr finns det ingen upplåsningsfunktion i funktionen Dynamisk lås. För att låsa upp din dator måste du lita på Windows Hello-funktionen. Du kan också försöka sätta in din PIN-kod eller ditt lösenord om du vill ansluta igen till din dator.

Finns det några nackdelar med den dynamiska låsfunktionen på Windows-datorer?

Tanken med Dynamic Lock gör det till ett mycket bra tillägg till Windows-programmet. Jämfört med manuella och mekaniska metoder som kräver att du är på din dator, är användningen av Bluetooth för fjärrkontroll av en dator ett enormt steg framåt när det gäller säkerhet och bekvämlighet.

Men som med andra nya och innovativa funktioner har Dynamisk lås sina brister.

Det finns till exempel ingen "dynamisk upplåsning", så att säga. Det betyder att din dator inte är automatiskt upplåst. Detta kommer att hända så snart din Bluetooth-enhet är tillbaka i Bluetooth-mottagningens varierande område och din dator.

Ändå hoppas vi fortfarande att Microsoft kommer att göra den automatiska upplåsningsfunktionen en riktig del av eventuella kommande uppdateringar som Windows kan ha i sina framtida system. Med det sagt, vad tycker du om den nya funktionen i Windows 10 Creators Update när det gäller recensioner? Kommer du använda den för att automatiskt låsa din dator? Låt oss veta genom att kommentera nedan.