Används Wi-Fi-dataläget mot trådlös plandata?

En av de vanligaste frågorna som jag frågar om trådlösa telefoner är om datanvändningen debiteras mot din trådlösa kontoplan medan telefonen är ansluten till ett personligt eller offentligt Wi-Fi-nätverk.

Svaret är nej. Allmänt när telefonen är ansluten till ditt hem eller något annat Wi-Fi-nätverk, kommer det inte att anslutas till 5G, 4G, 3G eller någon form av trådlöst operatörsnätverk. Alla data som används via Wi-Fi räknas inte i din dataplan.

Det finns dock fall där telefonen kan växla över till bärarens trådlösa datanätverk utan att du vet. Ta en titt på dessa inställningar om de gäller dig:

  • Android-enheter har en inställning under " Inställningar "> " Wi-Fi "> " Avancerat "> " Håll Wi-Fi på under sömnen ". Om denna inställning är inställd på " Aldrig ", kommer din Android att ansluta till det trådlösa operatörsnätet. Se till att den är inställd på " Alltid " om du vill förbli ansluten till Wi-Fi även när telefonen sover.
  • iPhone-enheter har en inställning under " Inställningar "> " Mobil "> " Wi-Fi-assistent " som styr huruvida iPhone ska använda datanätverk för trådlösa bärare om Wi-Fi-signalen är dålig.
  • De flesta telefoner har ett alternativ under " Inställningar " för att stänga " Celldata " helt av. Du kan stänga av " Celldata " om du vill vara helt säker på att du inte använder den trådlösa operatörens nätverk.

Om du vill vara helt säker bör din trådlösa operatör ge tillgång till dataloggar via deras hemsida. Du kan kontrollera dessa loggar och granska din användning för att du inte använder din värdefulla operatörsdata.