Så här överför du sparade lösenord i Google Chrome

Om du använder Google för nästan allt, använder du förmodligen funktionen för lösenordssparning som Chrome erbjuder också. Det här är inte en bra idé, eftersom om din dator någonsin äventyras, hackaren, skulle de lätt kunna ta hand om alla dina sparade lösenord.

Det finns olika lösenordshanterare som du kan använda för att hålla dina lösenord säkra. Till exempel har jag använt LastPass ganska länge nu, och hittills är jag nöjd med det. Vilken lösenordshanterare du använder kommer att vara ditt beslut, men låt oss se hur du extraherar alla dina sparade lösenord från Chrome så att du kan placera dem någonstans som är säkrare.

Så här flyttar du dina sparade lösenord på Chrome

För att exportera dina lösenord måste du klicka på de tre prickarna längst upp till höger i din webbläsare. Klicka på Inställningar och det tredje alternativet kommer att vara lösenordsalternativet.

Klicka på alternativet Lösenord och nära toppen blir avsnittet Sparade lösenord. Förutom att exportera dina sparade lösenord kan du göra andra saker, till exempel se dina lösenord, men du måste ange dina Windows-lösenord för att se dem (det här är lösenordet du anger för att komma åt din dator). Genom att klicka på prickarna till höger om lösenordet ser du även alternativ för att antingen se mer information eller ta bort lösenordet.

I samma linje som där det står sparade lösenord ser du ytterligare tre prickar. Här hittar du alternativet för export lösenord.

När du klickat på alternativet Exportera lösenord visas ett meddelande som varnar dig om att lösenorden kommer att synas för alla som kan se den exporterade filen. Detta innebär att om du delar din dator med någon, kan de se dina lösenord om du inte begränsar åtkomst på något sätt. Om du är okej med det klickar du på den blå exportkoden och skriver in ditt Windows-lösenord för att fortsätta.

Filen heter som standard Chrome, men du kan ändra namnet om du vill. Filen sparas också som en CSV-fil. Klicka på Spara och filen skapas automatiskt. När du klickar sparar Chrome inte dig något meddelande som låter dig veta att filen har skapats.

Gå vidare till din Windows-filhanterare och klicka på Dokument för att se din nyskapade fil. För att se om lösenorden sparades korrekt, klicka på filen. Windows frågar dig hur du vill öppna filen. Klicka på den app du vill ha, och du ska kunna se webbplatsen, ditt användarnamn och ditt lösenord.


Slutsats

Det är alltid bäst att använda en bra lösenordshanterare för att spara dina lösenord. Det rekommenderas inte att du använder din webbläsare som ett lösenordsvalv. Om du överför dina lösenord till en lösenordshanterare, vilken kommer du att använda? Dela dina erfarenheter med mig i kommentarerna.