Hur skyddar du dig från mobila phishing-attacker

Stationära datorer är inte föråldrade, men du brukar använda din telefon mer. Oavsett om du skickar en e-post eller skickar pengar till någon, brukar du använda telefonen för dessa uppgifter. Cyberkriminella vet att du använder telefonen för de sakerna och kommer att göra vad de kan för att lura dig.

Dessa cyberkriminella kommer att skicka meddelanden som låtsas vara din bank (till exempel) och berätta att ditt konto har äventyras. Meddelandet säger också att du måste logga in på ditt konto för att verifiera din information genom att klicka på en länk som de tillhandahåller. Låt oss se vilka andra knep som dessa människor använder.

Misstänkta länkar på sociala medier

På sociala medier plattformar, kommer alla att försöka vara din vän men inte alltid med rätt intentioner. Du kan skickas länkar som hävdar att du har bilder eller annan chockerande information om dig, och att genom att klicka på länken kan du återställa dem.

Också se upp för frågesporter som ber om ditt telefonnummer och annan personlig information. Om du inte kan berätta var länken du skickas går det bäst att du inte klickar på den. Ett vanligt sätt att dölja var en länk leder dig är genom att förkorta den.


Smishing (SMS Scam)

Att försöka blua dig genom att skicka ett textmeddelande är ett av de äldsta tricksna i boken. Du kan satsa på att dessa typer av textmeddelanden kommer att ha en länk som leder dig till en webbplats som är nästan identisk med din banks verkliga webbplats.

Textmeddelandet kan till och med be dig ladda ner vad som än tror kan få dig att klicka på länken för nedladdning. Informationen kring denna länk kommer att använda din rädsla mot dig.

Till exempel kan meddelandet säga att om du inte kommer åt ditt konto via länken kommer ditt konto att blockeras. Om sidan som hävdar att din bank inte är säkrad, med andra ord, börjar inte med en HTTPS, det är bäst att inte knacka på det.

Om du inte är säker på om textmeddelandet du har det riktigt, leta efter dessa saker:

  • Om erbjudandet är för bra för att vara sant, så är det förmodligen det
  • Dålig grammatik, stavning och skiljetecken
  • Om din bank aldrig har provat den här kontakten, var du misstänkt
  • Textmeddelandet kommer att fråga dig om information som banken redan har

Vishing (Phishing via telefonsamtal)

Vishing är röstfiskning där någon ringer till dig som låtsas vara din bank eller ett företag som har känslig information om dig. De kommer skrämma dig genom att säga att ditt konto har äventyras, men att de har blockerat det av säkerhetsskäl.

När du känner dig säker, kommer de att berätta att de behöver din PIN-kod för att aktivera ditt konto igen. Om du får ett sådant samtal ge aldrig ut information. Säg att om företaget verkligen kräver att du bekräftar personuppgifter, så kommer du att kontakta dem vid en senare tidpunkt.


Var försiktig när du installerar dina appar

Dina vänner berättar om en bra app som låter dig göra några fantastiska saker. Hittills så bra, men nackdelen är att du måste sidlösa den appen. Det bästa du kan göra är att installera bara appar från källor som Google Play och Apples App Store.

Tänk på det här sättet, om Google Play måste ta bort appar som inte uppfyller sina standarder, hur kan du vara så säker på att källan du vill använda är lika strikt på appsäkerhet som Google Play?


Slutsats

Några av de knep som hackare använder är klassiska tricks. De fortsätter använda dem eftersom de fortsätter att arbeta. Följ dessa tips, du kommer vara mindre benägna att vara ett av många offer där ute. Hur förblir du säker på din smartphone?