Vad är filförlängning AAE och hur öppnar du det

När du tittar igenom din fotomapp kan du ha stött på några med filförlängningen av AAE. På en Apple-enhet kan namnet nämnas som IMG_12345.AAE. På en Windows-maskin visas inte filtillägg som standard. Därför kan bildfilnamnet helt enkelt vara IMG_12345 med en blank ikon förhandsvisning. Detta kan vara förvirrande för Windows-användare. Jag är säker på att du undrar vad i den här typen av fil det här är och hur du kan öppna det, eftersom när du försöker får du ett meddelande något i linje med "Windows kan inte öppna den här filen."

En .AAE-fil är helt enkelt de redigeringar som har gjorts till ett befintligt foto på en Apple-enhet. En AAE-fil kan raderas utan att radera det aktuella fotot, men du kommer att förlora alla ändringar du har gjort i filen. Redigeringsdata sparas i ett XML-format som enkelt kan ses i en textredigerare som Anteckningsblock.

Som nämnts är denna filtillägg inbyggd i Apples enheter och maskiner, speciellt iOS 8 och senare och Mac OS 10.10 och senare. Om du överför ett foto med den här filtillägget till en Windows-dator överförs filen som en vanlig gammal JPEG, och de ändringar som gjorts kommer inte att vara närvarande.

I äldre versioner av iOS skulle eventuella ändringar som gjordes till ett foto automatiskt skriva över originalbilden. Med skapandet av en AAE-fil är detta inte längre fallet. Nu när du gör en redigering lämnas den ursprungliga filen ensam och sparar redigeringsanvisningarna i en separat fil - AAE-filen (som även kallas AAE-sidospårfilen.) Placeringen av AAE-filen finns i samma mapp som originalfoto och följer samma namngivningsformat, men i stället för .JPG i slutet kommer det att ha .AAE-filtillägget.

Så vad gör du med dessa filer? När du är klar med dina ändringar på din iOS-enhet är det enklaste att göra det via e-post till det färdiga fotot. Genom att göra detta kommer "försegla" ändringarna till bilden. Du kan också skicka den till Facebook eller Instagram (eller liknande), men som du vet kommer det alltid att sänka kvaliteten på bilden lite.

Som jag nämnde, är dessa filer från och med nu helt värdelösa på en Windows- eller Android-enhet. Alternativ att använda dem kan bli tillgängliga snart, men vi kan inte förutsäga när. Du kan ta bort dessa filer på ett säkert sätt om du väljer. Men om du vill spara dem i hopp om att de en gång kommer att användas, kommer det inte att skada något. Var och en av dessa filer är liten och tar upp nästan ingen körutrymme.

Tror du att du gör dessa typer av filer är ett steg framåt eller bakåt för Apple? Medan jag älskar att det ursprungliga fotot inte längre skrivs över automatiskt verkar det vara mer meningsfullt att bara fråga oss om vi skulle vilja skriva över dem eller spara dem separat. Detta kan eventuellt spara lite utrymme - och lite förvirring.