Bibeln för att göra din Windows 10-dator köra snabbare

Ända sedan jag började arbeta med datorer är den första frågeställningen jag alltid frågad "Hur får jag min dator att springa snabbare?" Det är det viktigaste som din lokala datorreparatör handlar om dagligen. De gör ofta en ganska öre gör det också.

Om din dator går långsamt behöver du inte spendera hundratals dollar för en självutnämnd datorteknik för att åtgärda det för dig. Allt du behöver göra är att veta var du ska leta efter de verktyg som proffsen använder. Denna handledning är för den genomsnittliga personen som inte vet någonting om datorer men vill rengöra sin Windows-dator och få det att springa fortare. Jag ska gå steg för steg med varje steg jag tar när någon betalar mig för att få datorn att springa snabbare. Dessa steg är ofta samma steg som någon datorteknik betalas att ta.

1. Avinstallera oönskade program

Ta en titt i Kontrollpanelen> Program> Program och funktioner och bli av med allt du inte längre behöver. Det gamla spelet du inte har spelat om i två år, det verktyget du laddat ner och använt en gång, allt du inte använder längre. Det är viktigt att vara försiktig men eftersom avinstallation av felprogram kan vara problematisk. Ta bara bort något du är helt säker på att du inte längre behöver. Om du inte är 100% säker på att ta bort en ansökan, radera på försiktighetssidan och lämna den ensam.


2. Skanna efter skadlig kod

Malware är vanligtvis den främsta orsaken till plötsliga hastighetsproblem i Windows. Det finns tre huvudverktyg som jag använder för att rengöra skadlig kod. Malwarebytes, Spybot och Microsoft Security Essentials. Alla dessa verktyg är gratis för hemmabrukare, och de gör ett fantastiskt jobb för att hitta skadlig kod på din dator. Jag brukar använda både Malwarebytes och Spybot för att utföra en skanning och avinstallera dem när jag är klar. Efter det installerar jag Microsoft Security Essentials som en åtgärd för att förhindra att spionprogram förvärvas i framtiden.


3. Skanna efter virus

Om datorn redan har ett pålitligt antiviruspaket som användaren betalat för installerat som Symantec, McAfee eller Kaspersky, kontrollerar jag att den är aktiverad och uppdaterad, så kör jag en skanning. Om det inte finns något installerat installerar jag en gratis kopia av AVG-antivirus och kör en skanning med det. AVG är gratis för hemmabruk. Trots att jag tror att det installerar för många verktyg på din dator, det gör det bästa jobbet hos någon av de gratis antiviruspaketen.


4. Eliminera automatiskt pågående applikationer och verktyg

Nästan alla program du installerar dessa dagar har någon del av det som gillar att alltid springa i bakgrunden. Till exempel har iTunes cirka 5 tjänster som det laddas när det är installerat i Windows. Dessa tjänster går alltid och tar upp värdefulla resurser, vilket orsakar problem med hastigheten. Medan du kan använda verktyg som är inbyggda i Windows som MSCONFIG för att hantera löpande tjänster, tycker jag om att ladda ner och använda AutoRuns istället. Detta praktiska verktyg ger dig en skärm för att hantera allt som automatiskt körs själv.

Det finns massor av komplexa saker du kan hantera med AutoRuns, men för att hålla sakerna enkla kommer jag bara att visa dig några flikar.

  • Tjänster - Markera den här fliken och avmarkera allt som refererar till programvara som du inte längre använder. Du kan ha några tjänster som kan relatera till en gammal skrivare eller smartphone som du brukade använda. Fortsätt och avmarkera allt som du inte tror du behöver längre. Var försiktig och varsel på sidan av försiktighet. Avmarkera inte något om du inte är 100% du behöver inte det.
  • Schemalagda uppgifter - Den här fliken visar program som är planerade att köras vid specifika tider. Det kommer förmodligen att fyllas med verktyg som kontrollerar programuppdateringar.
  • Internet Explorer - Använd bara den här fliken om du använder Internet Explorer för att surfa på webben. Du kan använda den för att ta bort alla plugins från IE. Förhoppningsvis har Malwarebytes rengjort dessa saker redan för dig, men du kan hitta några webbläsarfält och andra verktyg som saknades.

5. Rengör din hårddisk

Tiden att bli av med de oönskade filerna som blockerar hårddisken. För denna uppgift använder jag CCleaner. CCleaner kommer att skura din hårddisk för loggfiler, tempfiler och andra skräpfiler som du har råd att chucka. Verktyget har också en praktisk registry cleaner funktion som du kan använda.


6. Defragmentera din hårddisk

Din hårddisk behöver organiseras för att den lätt kan hitta data. Defragmentering av hårddisken optimerar disken för snabbare åtkomst. Alla versioner av Windows har ett diskdefragmenteringsverktyg. Om du vill bli snygging, gör Piriform (tillverkaren av CCleaner) en ganska anständig en som heter Defraggler.


7. Justera prestationsalternativ

Om du inte bryr dig om hur Windows ser ut, kan du ändra vissa inställningar för att justera för bättre prestanda.

Gå till " Kontrollpanelen "> " System och säkerhet "> " System "> " Avancerad systeminställning "> " Avancerad ", välj knappen " Inställningar ... " i " Prestanda " -området.

På skärmen " Prestationsalternativ " kan du välja " Justera för bästa prestanda " för att få mest prestanda. Annars kan du välja " Custom " och kolla bara de fina Windows-sakerna du gillar.

Med dessa 7 steg borde du vara väl på väg att njuta av en snabbare dator utan att spendera pengar på en datorteknik. Hur fungerade processen för dig? Dela din erfarenhet i kommentarfältet.