Vad är WPS och hur fungerar det?

Den som har satt upp en trådlös router har stött på det, om du visste vad det var för eller inte. Det skapades först av WiFi Alliance, och det skapades med avsikt att hjälpa dem som bara inte klarar av teknik. Det är inte svårt att förstå hur det fungerar och hur man hanterar det.

Innan WPS kom fram med att skapa ett trådlöst nätverk kan det ha varit en riktig huvudvärk för många eftersom det måste göras manuellt. Skapa ett trådlöst nätverksnamn krävde att du kände till WiFi-enheten och konfigurationsändringar.

Vad är WPS?

WPS står för WiFi Protected Setup och syftet är att göra en anslutning mellan en trådlös enhet och en router mycket enklare. Denna teknik fungerar endast med trådlösa nätverk som kräver ett lösenord och är krypterade med säkerhetsprotokoll WPA Personal eller WPA2. En sak att komma ihåg är att WPS inte fungerar om det trådlösa nätverket som används använder säkerhetsprotokollet WEP-säkerhet.

WPS är gjord för att förenkla processen att ansluta enheten till ett trådlöst nätverk. Med WPS kan du hoppa över processen att behöva ansluta till ett nätverk och sedan behöva ange lösenordet. Det gör allt enklare eftersom det kommer att skapa ett trådlöst nätverk med SSID och säker WPA-datakryptering och autentisering.

Hur fungerar WPS?

Nu vet du vad WPS är, men hur fungerar det? Det första steget är att trycka på WPS-knappen som finns på baksidan av routern. På vissa routrar kommer den att vara nära Ethernet-portarna. Ta tag i enheten du vill ansluta och hitta nätverket och välj det. Din enhet kommer automatiskt att ansluta till nätverket utan att behöva ange någon information.

Även om du använder WPS för att ansluta till ett nätverk behöver du inte upprepa processen utan att behöva trycka på WPS-knappen igen. Din enhet kommer inte att få problem med att komma ihåg de nödvändiga uppgifterna för att ansluta till nätverket.

När du använder WPS kommer det inte alltid att finnas en knapp att trycka på. Vissa enheter stöder WPS, men har inte knappen. I dessa fall måste du ange en åtta siffrig kod som finns på WPS-konfigurationssidan. Detta är en kod som skapas automatiskt och kan inte ändras av användaren.

På de flesta routrarna aktiveras WPS automatiskt, men det finns några som kräver att du slår på den genom att använda routerns firmware och administrationsgränssnittet.

Vissa modeller kan till och med ha en knapp för att slå på / av och aktivera WPS. Om det här är den typ av modell du har, genom att snabbt trycka på knappen stänger du bara av enheten, men om du trycker länge på den i tre sekunder slås den på WPS. Med WPS behöver du inte oroa dig för att någon gissar lösenordsfrasen eller säkerhetsnyckeln eftersom det inte är användaren som skapar den.

Slutsats

WPS har sina fördelar, det behöver fortfarande tid att förbättra när det gäller säkerhet. Förhoppningsvis kommer det med tiden att få alla de förbättringar det behöver. Vad är dina tankar om WPS? Dela dina tankar i kommentarerna.