Vad är Windows Search Index och hur du kan inaktivera det

Microsoft Windows sökindex är ett praktiskt verktyg. Det ger dig indexering, sökresultat och egenskap caching för e-post, filer och andra typer av filer. Det är s service som upprätthåller ett index för dina filer för snabbare sökning. Det är uppenbart att om du någonsin behöver söka efter något, kan du alltid räkna med det här verktyget, men använder du det faktiskt någonsin?

Om du vill öka datorns prestanda, kan du stänga av indexering på annat sätt. Om du avaktiverar den här funktionen eller gör några ändringar, kommer inte datorn att skadas på något sätt. Så kan du försöka se om saker är enklare utan det om inte, du kan alltid sätta på det igen.

Lägg bara till specifika platser

Om du bara tillåter indexering för specifika platser, kommer det att hjälpa till att påskynda datorns prestanda. För att komma åt indexeringsalternativen klicka på sökikonen och skriv indexeringsalternativen.

Klicka på alternativet för att öppna det och när du är i indexeringsalternativen välj knappen Ändra längst ned till vänster.

Du borde nu vara i indexeringsplatser, välj nu den mapp som du vill spara filerna i eller avmarkera de som du vill utesluta. För att göra programmen enklare att öppna, rekommenderar jag att du lägger till Start-menyn till dina alternativ.

Tack vare den här ändringen söker din Windows-dator bara efter filer på platser som Mina bilder, nedladdningar, etc. Det kommer bara att leta efter filerna på platser där du faktiskt söker efter filer.

Uteslut endast en viss enhet

Om allt du vill göra är att lämna en viss enhet måste du först öppna min dator. När den är öppen högerklickar du på den och klickar på den lokala enheten som D, C och så vidare. Välj Egenskaper. När det nya fönstret visas, se till att du är på fliken Allmänt.

Längst ner bör du se ett alternativ som säger ¨Allow filer på den här enheten för att ha innehåll indexerat utöver filegenskaper¨. Avmarkera den här rutan och när du gör ett annat popup-fönster kommer att visas.

Markera alla filer och undermappar och klicka på OK. Ändringarna kommer inte att tillämpas direkt och du måste vänta några minuter innan du kan se ändringarna.

Det finns också en möjlighet att du kanske får ett Access Denied-meddelande. Om du ser detta behöver du inte oroa dig eftersom det bara är de filer du kanske använder för närvarande. Klicka på Ignorera alla och du kommer bara att bli bra.

Du behöver inte oroa dig för att exkludera C-enheten från indexeringen eftersom filer inte sparas på något sätt som standard. Andra partitioner och enheter måste utelämnas.

Hur man helt stänger av indexering

Att stänga av indexeringen har visat sig orsaka vissa problem, men om det är något du behöver göra, så är det hur det görs. Öppna Kontrollpanelen och välj Administrativa verktyg. Klicka på alternativet Tjänster. Om du föredrar kan du också öppna Tjänster genom att skriva services.msc i dialogrutan Kör.

När du är i Tjänster, leta efter alternativet Windows Search eller Indexing Service. Dubbelklicka på Windows Search och när det nya fönstret visas, klicka på Stop-knappen längst ner. Glöm inte att ändra starttypen till Inaktiverad.

När du är klar med ändringarna måste du starta om datorn. Bara för att du har aktiverat Indexering, betyder det inte att det inte finns något sätt att göra en sökning. När du försöker leta efter något får du bara ett meddelande som säger att det kommer att bli långsammare eftersom det inte fungerar.

Slutsats

Du borde inte behöva hantera funktioner du inte vill ha och behöver inte. Om Windows indexering får dig att njuta av en snabbare dator, vet du nu hur du kan bli av med den. Finner du Windows indexering användbart? Lämna en kommentar och meddela oss.