Vad är File Extension XPS och hur man öppnar det

Det finns så många filtillägg där ute, det är praktiskt taget omöjligt att känna till dem alla. Jag anses vara en datorspecialist av Microsoft och jag kan garantera dig att jag inte vet vilken hälft av dessa brevkombinationer efter en prick kallas, vad de gör eller hur man öppnar dem. XPS-filtillägget var en av dem. Här är lite information om XPS-filer och hur man öppnar dem i Windows och MacOS.

Vad exakt är filförlängning XPS?

En XPS-fil behandlar ett dokument som innehåller fast layoutinformation. Det definierar i grunden bara det grundläggande utseendet, layouten och utskriftsinformationen för ett visst dokument. För att göra det ännu enklare, tänk på en XPS-fil som en PDF-fil ... det sparas bara i Microsofts XPS-format.

Du kan använda XPS-filen för att titta på, spara och dela innehållet som du har lagt till i dokumentet. Flera olika Windows-program kan skapa denna typ av fil. Tyvärr kan du bara se och underteckna en XPS-fil genom den faktiska XPS-tittaren. När du har sparat dina saker i XPS-formatet, kan du inte längre redigera den filen.

En super cool sak om en XPS-fil är att "beskrivningen" av dina sidor inte ändras oavsett vilket operativsystem du kanske använder. Det kommer alltid att se exakt ut, oavsett vem som tittar på det. Vad du såg på din sida när du skickade dokumentet till andra är helt vad de ska se när de öppnar den med en XPS-tittare - oavsett var de är eller vilken typ av maskin de arbetar med.


Öppna en XPS-fil på Windows

XPS-tittaren är förinstallerad på många datorer som standard. Om det inte är så måste du installera om det. Detta är ett snabbt förfarande:

  1. Klicka på "Start" och navigera dig in i "Inställningar".
  2. Klicka på "Apps" och sedan länken "Hantera alternativa funktioner" .
  3. Överst på sidan väljer du "Lägg till en funktion".
  4. Leta efter "XPS Viewer" och välj sedan "Install."
  5. När du slutar installera, var noga med att starta om datorn.

När datorn startas om ska du enkelt kunna dubbelklicka på ditt dokument och det öppnas automatiskt i XPS-tittaren.


Öppna en XPS-fil på en Mac

En XPS-fil öppnas inte på en Mac på egen hand, och du kan inte installera XPS Viewer eftersom den är proprietär till Microsoft. Du måste konvertera filen till en PDF, vilket är mycket enklare och snabbare än du troligen tror.

  1. Gå över till XPS till PDF-webbplatsen . Som jag nämnde tidigare kommer XPS-filen att lagra sig exakt samma (layout-wise) som en PDF, så du kommer inte att förlora någonting.
  2. Mitt på webbsidan kommer du att se en tealfärgad knapp som säger "Ladda upp fil." Och välj din fil.

  3. Observera att du kan välja upp till 20 olika XPS-filer för att konvertera samtidigt.
  4. När konverteringarna är färdiga kan du ladda ner dina filer antingen separat eller alla tillsammans i en snygg liten ZIP-mapp genom att trycka på den gula "Download" -knappen.
  5. När du har laddat ner och sparat din nyskapade PDF, klicka bara för att öppna den!

Som du kan se är filtillägg XPS ett solidt och enkelt sätt att skapa dokument och vara fullt säker på att de alltid kommer att öppna och visa exakt hur du skapade dem.

Vilka andra filtillägg har du köra över det du är förvirrad till? Jag ska göra vad jag kan för att hjälpa ... inklusive forskning och skriva en artikel för dig om det behövs.

Glad att skapa!