Vad är en EPS-fil och hur man öppnar den

Det finns så många hundratals filtyper och tillägg där ute som flyter runt. Det kan vara skrämmande att försöka förstå vad några av dem är och vad de ska göra med dem. Hur öppnar du något du aldrig hört talas om? Vi vet alla vad en JPEG är och brukar placera en RTF-fil en mil bort. Många mjukvaror har dock sina egna egna filtyper. Vissa av dem kan bara öppnas med det specifika programmet medan andra kan ses genom att hämta något annat. Vansinnigt ... rätt?

Ärligt talat är det inte. Jag förstår det: Varför inte bara använda en uppsättning standardfiltyper? Tänk på det här sättet: om du skapade en fantastisk mjukvara och sålde den, vill du inte att de filer som skapats i den öppnas med endast din produkt? När allt kommer ifrån, om det skulle kunna öppnas av någon som använder något gammalt, så skulle du inte sälja mycket många kopior.

Idag ska vi diskutera EPS- filen. Jag kommer att förklara vad det är och visa hur du öppnar den.

Vad är en EPS-fil?

EPS är kort för Encapsulated PostScript-fil . En EPS-fil används genom att teckna program. Det förklarar hur bilderna och ritningarna produceras. Dessa filer kan innehålla både text och foton för att beskriva hur den aktuella vektorgruppen har ritats. Det snygga är att de också innehåller en BMP (bitmap) förhandsgranskningsbild inuti!

Om du redan är förvirrad, låt mig kort förklara vad en vektor är. Det är en bild som innehåller en matematisk ekvation. Denna information ger dig möjlighet att ta din bild och spränga den upp till storleken på en skylt! Vektorerna har bitmappar (bilder) som berättar för alla de små pixlarna i bilden vilken storlek och färg de måste vara så att din bild kan manipuleras till vilken storlek du väljer. Vektorer används alltid när du skriver ut något stort som de skyltar jag nämnde så att bilderna blir skarpa och klara.

Många typer av program kan skapa en EPS-bild, men endast ett fåtal kan användas för att faktiskt redigera dem. Du kan till exempel skapa en EPS-bild med Adobe Photoshop. Om du öppnar den filen i Adobe Illustrator, blir den dock platt och inte redigerbar. Därför behöver du rätt programvara för att använda dessa bilder!


Så här öppnar och redigerar du en EPS-fil

Tack och lov är du inte bara begränsad till att använda Adobes Illustrator för att manipulera EPS-filer. Medan det är ett bra program, tycker vi att de flesta har fler alternativ till hands.

Det finns två anständiga fria program tillgängliga för att arbeta med EPS-filer: Gravit och Draw Freely . Båda kan vara svåra att navigera och borde sannolikt användas av någon som redan är bekant med dessa typer av program eller annars tittar på handledningsvideor innan du börjar!

Några av de professionellt betalda alternativen (andra än Adobe-alternativet) inkluderar Corel Draw och Affinity Design Pro .


Använda andra program för att öppna och beskära, ändra storlek eller rotera EPS-filer

Om allt du vill göra är att beskära, rotera, ändra storlek eller visa en EPS-fil utan att oroa dig för bildens kvalitet i slutet, kan du använda ett antal program som troligen redan finns på din dator eller surfplatta, inklusive Microsoft Word, IrFanView eller Gimp .


Så här konverterar du en EPS-fil

Återigen, om du vill öppna filen för att bara se den eller göra en enkel ändring eller två, kan du använda en av flera fria omvandlare för att ändra EPS-filen till en JPEG eller PNG. Kolla in den gratis webbaserade omvandlaren Zamzar eller använd FileZigZag för att konvertera EPS till en PPT-fil.

Sammantaget är en EPS-fil inte skrämmande. Det är ganska kraftfullt och används dagligen av grafiska designers och arkitekter. Människor som du och jag kommer sällan att skapa eller använda dem, men det är alltid bra att veta vad man ska göra med dem när man stöter på dem!