Vad är 5G?

Det har varit nästan 10 år att göra, men 5G blir äntligen en realitet. I 2018 började operatörer rulla ut 5G i utvalda städer. Men med mobil 5G som ser ut i begränsade städer kommer det att bli mer omfattande utbyggnad 2020.

För närvarande verkar det som om det finns fler frågor om 5G än det finns svar. De flesta människor är nyfiken på vad 5G verkligen är och om de någonsin kommer att se den där de bor, medan andra är mer bekymrade över 5G-telefoner. Det finns också frågan om vilken bärare som ska ha den bästa kvalitet 5G-tjänsten.

Om du letar efter svar på hur 5G fungerar och var det går, är den här artikeln till dig.

Vad är 5 G?

5G är nästa generations mobilt bredband som i slutändan kommer att ersätta 4G LTE. Med 5G upplever du snabbare uppladdning och nedladdningshastigheter med en exponentiell hastighet. Tiden för att enheter ska kommunicera med andra trådlösa nätverk kommer också att minska avsevärt.

Hur 5 G fungerar

5G är relativt annorlunda än den traditionella 4G LTE. Det varierar från spektrumband till små celler. Nedan är allt du behöver veta om hur 5G fungerar.

Spektrum

5G fungerar på tre olika spektrumband, till skillnad från 4G LTE. Även om det här inte verkar vara viktigt, kommer det att få en slående effekt på din dagliga användning. 5G använder högbandspektrum som även kallas mmWave. Med detta kan du få höga hastigheter på upp till 10 Gbps tillsammans med mycket låg latens. Det stora bakslaget hos högbandspektrumet är att det har en relativt låg täckningsarea och byggnadspenetrationen är dålig.

Vad 5 G använder

5G använder förbättrat bredband. Uppgraderingen till 5G kommer att förändra väsentligt hur vi interagerar med tekniken på daglig basis. 5G lägger till spektrumband som inte används för kommersiell bredbandstrafik. Detta är till skillnad från de långsamma hastigheter som användare upplever under de livliga tiderna med bärare som saknar LTE-kapacitet.

5G använder också fjärrkontroll eftersom det har förvånansvärt låg latens. Ett av syftena med fjärrkontroll är att sänka personliga risker i farliga områden genom att låta kvalificerade tekniker styra maskiner från någon del av världen.

För & nackdelar med 5G-nätverk

Även om det förmodligen är för tidigt att veta exakt vad det nya systemet kommer att medföra, kan vi anta något från de erfarenheter vi hade med att slå på 4G, liksom vilka experter som redan säger om tekniken.

Det kan förväntas att vissa problem kommer att hända genast, till exempel mindre täckning, men kommer att lösas över tiden. Slutligen beror erfarenheten av din plats och täckningen i ditt område.

Pros

- Ökad bandbredd

- Snabbare Internet

- Ny teknikalternativ

Nackdelar

- Mindre täckning

- Överträder på radiofrekvenser

- Kan öka dataplanpriserna

Slutgiltiga tankar

5G kommer att bli en markbrytare när den är helt rullade ut, även om det kan ta år. Vissa länder är i en tävling för att rulla ut 5G-service, med USA, Korea, Japan, Sydafrika och Kina bland de som ligger i spetsen. Du kan behöva vänta innan du äntligen kan få tillgång till 5G-tjänsten, men med alla funktioner som erbjuds kommer det att vara värt att vänta.

Om du funderar på att få ett tidigt hopp på denna teknik och räkna ut hur du använder den i ditt företag eller personliga liv, kanske du vill hämta 5G System Design från Amazon och lära dig allt som finns att veta om 5G-nätverk och deras arkitektur.