Hur man berättar skillnaden mellan bluff och spam e-post

Det finns två typer av Email-faror som du behöver se upp för Scam och Phishing (bland annat). Du kanske har fått en hel del i din inkorg och kanske inte har varit medveten om det.

Genom att bli medveten om vad en Phishing och Scam Email innehåller, kan du undvika att bli offer för identitetsstöld (för att nämna ett av många resultat). Vad är tecknen att se upp om när det gäller en phishing-bluff?


Vad är Phishing-e-post?

Ett phishing-e-postmeddelande skickas av någon som anspråk på att vara ett officiellt företag (t.ex. din bank). E-postmeddelandet kan ber dig att uppdatera din personliga information som ditt kreditkortsnummer, personnummer och annan känslig information.

E-postmeddelandet kommer alltid att ha en länk till en webbplats som kommer att försöka efterlikna det autentiska företagets design så mycket som möjligt. Den här sidan är falsk. All information du skriver kommer att bli stulen och användas mot dig.

Ett phishing-e-postmeddelande följer alltid ett mönster. Till exempel kommer det fortfarande att vara oaskat för (eftersom det faller i kategorin Spam), kommersiellt, och det kommer alltid att rikta sig till dina känslor. Det kommer att försöka ge dig en känsla av brådska, förtroende, skrämmande, så att du kan reagera på det utan att tänka igenom dina handlingar.

E-postmeddelandet kan säga något som om du inte klickar på länken inom de närmaste 48 timmarna, kommer du att förlora en gång i livet. Det finns olika typer av phishing-attacker som ser ut som spear phishing (specifikt mål), whale phishing (inriktning på en stor klient), BEC (låtsas vara VD), klon, vishing (över telefon) och mer.

Vad en Phishing-email ser ut som

Att identifiera en Phishing-e-post är inte för svår. Du behöver bara veta vad du ska leta efter, och phishing-e-postmeddelanden brukar följa samma mönster. Ett phishing-e-postmeddelande kommer till exempel att ha en länk till en skadlig webbplats, som jag nämnde tidigare.

Se till att du läser länken för att se om namnet på företaget är felstavat eller om du ser andra grammatiska fel.

De kommer också att ha smittade bilagor att så snart de öppnas ge hackarna tillgång till din dator.

Dessa bilagor kan vara HTML-bilagor (det är en grundläggande struktur, och det är koden som används för att skapa innehåll för bilder, text, spel och annat) som infekterar din dator så fort du öppnar dem.

Phishing-tecken att se upp för

Om bilagan är en typ av fil du aldrig hört talas om är det bäst att du lämnar den ensam. En filtyp som du aldrig ska öppnas kommer att sluta i exe, msi, bat, cmd, hta, pif och mer. Den e-posttjänst du använder bör blockera den här typen av filtillägg. TXT, docx, xlsx och xlsx är typer av dokumenttillägg som alltid är säkra att öppna.

Phishing-e-postmeddelandet låter också för bra för att vara sant. Det kan informera dig om att du har vunnit en dator eller kanske en smartphone. Att allt du behöver göra för att hävda ditt pris är att ge personliga uppgifter för att bekräfta din identitet.

Glöm inte att titta på vem som är avsändare av e-posten. Även om namnet på företaget stavats korrekt kan e-postadressen inte innehålla namnet på det företag som e-posten hävdar att vara från.

Om en e-post hävdar att den är från Bank of America, kan e-postmeddelandet som ligger bredvid namnet se ut som ett personligt e-postmeddelande än en från ett företag. Bank of America skickar till exempel inte dig ett mail som slutar i gmail.com.

Vad är en bluff Email?

En bluff Email kan komma i olika former, men bli inte förvånad om du erbjuds ett jobb du aldrig ansökt om. Om du faktiskt letar efter ett jobb då är det en chans att du har laddat upp ditt CV på en rekryteringsplats.

Några bluff E-postmeddelanden säger att de såg din information på en sådan webbplats och vill att du ska gå med i laget. Dessa scam Emails kan begära ytterligare information om dig eller erbjuda dig special utbildning som du måste betala för innan du kan ta din nya position.

Vad en bluff Email ser ut som

I dessa bluff-e-postmeddelanden blir du ombedd att ge mer personlig information som du kanske är van vid. Du kan bli ombedd att få ekonomiska uppgifter, personnummer och annan mycket identitetsinformation.

I fusk E-postmeddelanden kommer du också att se dålig grammatik som meningar som inte kommer att ge stor mening eller skiljetecken. Det kommer också att ge en länk för att ge dig mer information om jobbet eller möjligheten det ger dig. När du placerar markören över den här länken kommer den reella länken inte att matcha den i e-posten.

Slutsats

Du kan inte få dessa typer av e-post varje dag, men när du gör det vet du vad du ska se efter. Nu är du beredd att skydda din värdefulla information. Har du nyligen fått en bluff eller en phishing-e-post?