Så här konfigurerar du Windows 10 för seniorer

Dina föräldrar kan ha motstått tekniken så länge som möjligt, men det kommer en tid att de måste hoppa på tech bandwagon. Det finns vissa saker som inte är färdiga på gammaldags sätt, och om de äldre behöver få de specifika sakerna färdiga, kanske de behöver en dator. De kanske tror att en dator är för mycket och att den kommer att ha fler funktioner än de kan hantera.

Det behöver inte vara för mycket för dem eftersom Windows 10 kan ställas in på ett mycket enklare sätt. Alla saker som dina föräldrar kan se dig göra på din dator är inte ett måste för att en dator ska fungera smidigt, så det är något du kan ta bort. Genom att begränsa vissa saker på en dator kan det till och med springa fortare eftersom det inte har så många program som din Windows 10-dator.


Ändra skärmupplösningen

Genom att ändra skärmupplösningen blir allt på skärmen lättare att läsa. För att ändra skärmupplösningen rätt skärm på Windows Start-knappen och klicka på Inställningar.

I nedrullningsmenyn skärmupplösning väljer du alternativet som säger 1024 x 768 eller 800 x 600. Om skärmen ser lite luddig ut, kan du göra sakerna bättre genom att öka DPI. Försök att inte ha något du inte har sparat öppet eftersom du måste starta om datorn.


Ändra typsnittstypen

När du blir äldre är din syn inte vad det brukade vara. Det är därför som man skapar en dator för seniorer, ju större fonten är desto lättare är det för dem att se. Gå till Inställningar System, och under skala och layout visas rullgardinsmenyn. Välj hur stor du vill att teckensnittet ska vara.


Ändra kontrast

Om dina föräldrar inte är nöjda med kontrasten, har Windows 10 ett inbyggt verktyg som låter dig ändra kontrast. Använd Cortana sökfält och skriv kalibrera skärmfärgen. Det nya fönstret som kommer att visas kan ta upp hela din bildskärm, men för att minimera den klickar du på den övre delen av fönstret.

Fortsätt klicka på nästa tills du kommer till den del som visar hur du ändrar kontrasten. Det kommer att berätta att du måste använda kontrastkontrollen på din bildskärm för att justera kontrasten precis som mamma och pappa gillar det.


Ändra appikoner på skrivbordet

För att göra ikonstorleken så stor som möjligt, högerklicka på ett tomt utrymme på skrivbordet och välj Visa. Välj stora ikoner och dina ikoner kommer att se lika stora ut som bilden nedan.


Slutsats

Sättet på din dator för seniorer beror på olika saker. Till exempel kan vissa få ikonerna normala medan andra kanske vill ha dem så stora som möjligt. Det här är bara några idéer om vad du kan ändra för att göra datorn lite bättre. Vilka förändringar tänker du på att göra?