Så här håller du telefonen eller batteriet friskt

När det gäller batteriomsorg, verkar människor ha sin egen övertygelse. Många av dem är falska. Detta beror främst på förvirring kring olika typer av batterier som används i elektroniska enheter. För 15 år sedan var Ni-Cad-batteriet det populära batteriet som används i trådlösa telefoner. Idag används litiumjonbatterier, och hur du bryr dig om det är väldigt annorlunda än hur du bryr dig om ett Ni-Cad-batteri.

Här är några saker du behöver veta om att hålla ditt telefonbatteri friskt.

Värme är fienden

Ju varmare ditt telefonbatteri blir, desto mer batterilivslängd och prestanda påverkas. Följ dessa steg för att hålla det coolt:

  • Undvik att lämna din enhet i en varm bil.
  • Håll enheten borta från din kropps värme. Fickor är en dålig plats.
  • Undvik att använda snabbladdare. Många billaddare laddar batterierna snabbt och orsakar mer värme. Många billiga laddare du hittar på eBay dessa dagar är notoriska för skadliga batterier. Använd endast en laddare som laddar telefonen långsammare.
  • Dra ur kontakten omedelbart när laddningen är klar.
  • När du lagrar enheten eller batteriet, ladda det så mycket som möjligt och placera det i en cool miljö.

Utsätt aldrig det helt

Till skillnad från Ni-Cad batterier, bör du aldrig helt ladda ett litiumjonbatteri. När laddningen går för låg är batteriet helt dött och kan inte laddas. Lyckligtvis har litiumjonbatterier en mekanism för att förhindra att batterinivån blir för låg. Men det kan i vissa fall misslyckas.

Nackdelen är att du bara stannar eller kopplar ur laddaren när som helst. Litiumjonbatterier har ingen minneseffekt.


Ju lägre genomsnittlig laddningsnivå, desto bättre

Ju lägre genomsnittliga mängden ström i ett batteri under dess livstid desto längre blir det. Det betyder att om du lyckas hålla ditt telefonbatteri laddat ungefär halvvägs eller lägre hela tiden, kommer batteriet att ha en längre livslängd. Det här är självklart en svår uppgift att fråga i en värld som värderar ett fullt batteri. Tänk bara på att du hela tiden laddar batteriet till full kapacitet.


Ingen fråga Vad kommer batteriet att dö

Du kan vara bäst att ta hand om ditt telefonbatteri, men det kommer ändå att sluta hålla en avgift i slutändan. Det händer vanligtvis efter ungefär 3 till 5 år, oavsett om batteriet används eller ej. Om du behöver köpa en ersättare, kanske du vill se till att batteriet inte har suttit på hyllan under de senaste 3 åren.

Kolla in dessa andra resurser för mer information om att hålla litiumjonbatterierna friska:

Litiumjonbatteri @ Wikipedia

Hur förlänger man litiumbaserade batterier