Så här hittar du appar med datorns webbkamera i Windows 10

Att styra vilka applikationer som kan använda din webbkamera på Windows 10 är en lätt uppgift. Det är också lätt att antingen ge eller neka åtkomst till vissa appar, så att du har total kontroll.

Att veta hur man antingen ger eller nekar åtkomst till din webbkamera är viktigt eftersom du vet hur man kan neka tillstånd att misshandla apps. När du upptäcker vilka appar som har åtkomst till din webbkamera, kan du bestämma om det är nödvändigt tillstånd.

För att se vilka appar som använder datorns webbkamera måste du installera ett program som Microsoft har kallat Process Explorer. När programmet är färdigt nedladdas, startar programmet inte automatiskt.

Du måste extrahera filerna från Zip-filen och gå till ProcessExplorer-underkatalogen. Det kommer att finnas två systemarkitektur som 32-bitars och 64-bitars, välj den rätta för din dator.

När programmet är igång trycker du på CTRL + F och en sökruta öppnas. Här är där du anger webbkamerans namn. För att ta reda på vad det är, högerklicka på Windows Start-menyn och klicka på alternativet Enhetshanteraren.

Om du använder en webbkamera som inte är den som är integrerad i din dator, leta efter alternativet Imaging devices. Om du använder datorns integrerade kamera klickar du på rullgardinsmenyn för kameror.

Högerklicka på webbkameran och välj Egenskaper. När fönstret Webbkameraets egenskaper visas, klicka på fliken Detaljer, i menyn under Egenskap och välj Fysisk enhet Objektnamn.

Högerklicka på info i rutan Värde och kopiera den. Se till att du inte kopierar något annat eftersom du måste klistra in det här snart.

Starta programmet du installerat tidigare och tryck Ctrl + F. En Process Explorer-rutan kommer att visas. Klistra in det webbkameranamn du kopierade tidigare och klicka på sökning. Alla appar som har åtkomst till datorns webbkamera ska visas i rutan nedan.

En sak att komma ihåg att du bara ser de appar som använder din webbkamera när du utförde sökningen. Om du ser en app som inte ska använda webbkameran högerklickar du på den och väljer alternativet Död processen.

Det bästa du kan göra om du inte litar på appen är att bli av med den. Så här avinstallerar du appen och funktionerna för appen i sökalternativet och klickar på alternativet när det visas. Bläddra ner och leta efter appen du vill avinstallera. När du hittar programmet, klicka på det för att avslöja avinstallationsknappen.

Slutsats

Med tiden installerar du så många appar som du förlorar spår av hur många som har tillgång till din webbkamera. Tack vare det här gratisprogrammet har du äntligen kontroll över vilka appar som kan fortsätta komma åt datorns webbkamera. Visste du en app som du inte visste hade tillgång till din webbkamera?