Frysa eller frikoppla paneler, kolumner och rader i Excel

I Microsoft Excel 2019, 2016, och du kan frysa rader och kolumner så att de när du bläddrar, håller dessa rutor på plats. Detta kan vara användbart för rubrikavsnitt så att du kan se dina rubriker oavsett var du bläddrar till i kalkylbladet.

Frysning av en rad

 1. Välj raden under raden du vill frysa . För att välja en rad måste du välja hela raden på vänster sida.
 2. Med den valda raden klickar du på fliken " Visa " längst upp, väljer " Frys paneler " och du får se flera olika alternativ du kan välja:
  • " Frysta paneler " fryser alla rader över vald rad.
  • " Freeze Top Row " fryser bara den övre raden oavsett vilken rad du har valt.

Obs! Om du inte ser alternativet "Fryspanor" kan det bero på att du redan har frysta rutor. Välj "Lossa paneler" för att börja om.


Frysning av en kolumn

 1. För att frysa en kolumn eller en uppsättning kolumner måste du kolla kolumnen till höger om kolumnen som du vill frysa.
 2. Med den valda kolumnen klickar du på fliken " Visa " längst upp, välj " Frys paneler " och du får se flera olika alternativ du kan välja:
  • " Frysta paneler " fryser alla kolumner till vänster om din valda kolumn.
  • " Frysta första kolumnen " fryser bara den vänstra mest kolumnen oavsett vilken kolumn du just nu har valt.


Frysning av kolumner och rader

Att frysa en kolumn och en rad samtidigt är lite svårare om du inte bara vill frysa den vänstra kolumnen och den övre raden, eftersom de här alternativen finns hela tiden.

 1. För att frysa en uppsättning kolumner och rader samtidigt, klicka på cellen nedan och till höger om rutorna du vill frysa. Om du till exempel vill frysa kolumn A och rad 1 väljer du cell B2 eftersom den är under och till höger om dessa kolumner och rader.
 2. Med den korrekta cellen markerad, välj fliken " Visa " längst upp och klicka på " Frysta paneler " -knappen och välj alternativet " Frys paneler " i rullgardinsmenyn.


Lossa paneler

För att befria dina rutor när som helst klickar du bara på fliken " Visa " och klickar på " Frysta paneler " -knappen och väljer sedan " Lossa paneler ".