Blåste NES-patroner verkligen fixa det blinkande problemet?

Om du var barn på 80-talet växte du sannolikt upp spelpatronbaserade videospelkonsoler som Nintendo Entertainment System (NES). Alla hade en NES tillbaka i slutet av 80-talet, och som alla andra som ägde en, så småningom upplevde de samma "blinkande" problemet med konsolen.

Problemet var mycket vanligt. Efter ungefär ett år eller två av användningen uppvisade det ursprungliga NES ofta ett problem där det inte skulle läsa spelpatronerna korrekt. Spelare skulle glida patronen in i slitsen, sätt sedan på den för att se en blinkande skärm på sin TV. För att åtgärda detta utvecklade spelarna övningen med att skjuta ut patronen och blåsa rasande längs patronens bottenkontakter för att rensa smuts eller skräp från patronanslutningarna innan du försöker glida patronen in i slitsen igen för att se om det fungerade. Denna blåser skulle upprepas tills spelet äntligen har fungerat.

Medan praktiken att blåsa NES-patroner är allmänt accepterad som "fix" för det NES-blinkande problemet, har det faktiskt ingenting att göra med problemet alls. Att blåsa in i patronerna fixar inte något. Jag menar allvarligt! Hur mycket damm trodde du faktiskt komma in i dina spelpatroner? Om du inte lagrade dina datorspel i en kolgruva hade de troligen inte tillräckligt med damm som fästs på kontakterna för att orsaka problem.

Så vad orsakar verkligen det blinkande problemet?

Alla patentsystem (inte bara NES) har en ZIF-kontakt. Denna kontakt är vad som kommer i kontakt med kontakterna på spelpatronen när du sätter in den i systemet. Efter frekvent användning blir ZIF-kontakten deformerad och stiften böjer sig. Resultatet är att ett infogat videospel inte gör korrekt kontakt med ZIF-kontakten och konsolen visar en blinkande skärm. Blås allt du gillar, det kommer aldrig att fixa problemet.

Problemet var så vanligt att Nintendo tog upp problemet genom att omkonstruera NES där patronen skulle sättas in i toppen av enheten istället för sidan. Detta möjliggjorde bättre kontakt med ZIF-kontakten.


Så varför tänkte alla att blåsa in i patronen det här problemet?

Det är bara hur hjärnan fungerar. Du blåste in i patronen varje gång du satt in spelet. När det fungerade trodde du automatiskt att det måste vara för att allt blåser rensade damm från patronen. Vad som verkligen hänt är att du justerat patronen på ett sätt som gjorde bättre kontakt med ZIF-kontakten.

Jag bör också nämna att det fanns en hel bransch som övertygade oss om att smutsiga patroner var ett problem. Närhelst du gick till videospelbutiker som Funcoland eller GameStop för att köpa ett spel, skulle säljaren ofta försöka sälja dig ett rengöringssats. Vem köpte inte ett av dessa dyra rengöringssatser?


Vad fixar verkligen det blinkande problemet?

Du kan fortfarande köpa en ny ZIF-kontakt för ditt gamla NES-system från olika källor som Ebay eller Amazon. De är otroligt lätta att installera. Om du har lite tid på händerna, kan du också manuellt böja stiften på plats igen. Personligen valde jag att ersätta ZIF. De är billiga och det tog cirka 10 minuter att installera.

Så slösa inte andan om du fortfarande försöker få den NES-patronen att fungera. Du behöver inte rengöra kontakterna eller använda dyra produkter för att få ditt gamla system att fungera bättre. Se bara till att din patron kontaktar korrekt kontakt med patronuttaget och du är bra att gå. Gott spel!